fbpx

Wij stonden in het Brabants Dagblad.

Nieuwe nostalgie? ‘Nee, kutgeintje’

Di 29 nov: Een recent genomen foto van het uitzicht op Tilburg van bovenaf maakt nieuwsgierig. Althans: één detail. Wat doet het dak met 2016 daar? Nieuwe nostalgie?
Redactie 29-11-16, 16:37 Laatste update: 06-03-17, 10:22

Jaartal

Zo’n jaartal vastgelegd in dakpannen doet meer denken aan een landelijk tafereeltje. Aan oude boerderijen, trekpaarden en ploegen. Aan vroeger. Wat het is?
“Een kutgeintje, dat is het”, zegt bewoonster Marion Brands- Heeren. “Mag ik dat zo zeggen?”
De goedlachse bewoonster van de Clercxstraat (vlakbij de Piushaven) kreeg een half jaar terug de ene na de andere tegenslag te verduren. Aan de chemo vanwege borstkanker, ze werd 55 (zegt ze met een vies gezicht) én tijdens de storm afgelopen zomer begon het dak enorm te lekken.
En tja, na een half jaar thuiszitten – vanwege de ziekte – was er niet zoveel geld voor een nieuw dak. Ze schakelde een reparateur in voor een ‘provisorische oplossing’. “Dat was een heerlijke kerel”, zegt ze lachend. “Dat ging echt zo van ‘Witte wè vrouwke… we kijken wel wat we kunnen doen’.”

Op en top dakdekkersbedrijf

De reparateur tikte een restpartij zwarte dakpannen op de kop om zo de kosten te drukken, maar dat bleken er net te weinig te zijn. Of ze de rest mochten aanvullen met wat oranje pannen? Het was Brands-Heeren worst: “Leg dan maar een leuk motiefje op het dak.”
Dat leuke motiefje werd ‘2016’. “Een lol dat ze bij het aanleggen hadden! Ze vonden het een superleuk geintje. Er is nog veel tijd in gaan zitten, het is best moeilijk om dat precies goed te doen. Ze moesten het heel de tijd vanuit het pand van de overburen checken.”
Ook al was 2016 niet het beste jaar voor Brands-Heeren, eigenlijk vindt ze het zo wel mooi. Haar woning werd in 1893 gebouwd, zelf bracht ze de glas-in-lood-ramen erin terug en nu ligt er een ouderwets aandoend dakje op.
Toch best goed uitgepakt voor een geintje, vindt ze.

Bron: Brabants Dagblad
Door: Bas Vermeer
Foto: Jan van Eijndhoven