Oude stenen schoorstenen hebben vaak voegen die aan het verzanden zijn (voegen worden poreus) het geen lekkage tot gevolg kan hebben. Het is daarom ook levensgevaarlijk om een gaskachel of -haard aan te sluiten op een bestaand rookkanaal dat lange tijd niet is gebruikt of gecontroleerd.

 

Door valse trek in het rookkanaal kan er koolmonoxide in de woning komen, vaak is dit niet zichtbaar en kunt u het niet ruiken waardoor een levensgevaarlijke situatie ontstaat. Met name als het schoorsteenkanaal via een slaapkamer loopt kan het lekken van koolmonoxide een levensgevaarlijke situatie opleveren. Bij een openhaard of houtkachel zult u deze problemen eerder waarnemen door rook of stank in de woning, dit is bijzonder vervelend maar nog erger is de kans op een schoorsteenbrand. De brandweer moet helaas nog veel te vaak uitrukken om een schoorsteenbrand te blussen en bovendien overlijden in Nederland jaarlijks circa 12 personen aan de gevolgen van koolmonoxide vergiftiging, voldoende aanleiding dus om uw rookkanaal op tijd te laten controleren.

 

De beste oplossing om deze problemen te voorkomen is het aanbrengen van een flexibele RVS binnenvoering. Vaak kan dit flexibele rookkanaal zonder hak- of breekwerk worden gemonteerd en kunt u nog dezelfde dag weer veilig stoken.

 

Wacht dus niet tot de problemen zichtbaar worden, maar laat een flexibel schoorsteenkanaal monteren in uw bestaande stenen schoorsteen. U verkleind hiermee aanzienlijk de kans op een schoorsteenbrand of het lekken van koolmonoxide in uw woning. Ook al ziet uw schoorsteen er nog prima uit en vertoont deze geen scheuren of andere gebreken raden wij u aan een extra rookkanaal aan te brengen voor het te laat is. Wilt u verantwoord stoken dan adviseren wij u om minimaal 1 x per 4 jaar een uitgebreide controle te laten uitvoeren zodat u ervan verzekerd bent dat uw rookkanaal nog veilig is.