fbpx

Aanleg groene daken

Verschillende gemeenten willen bevorderen dat particulieren, bedrijven en instellingen kiezen voor de aanleg van een groen dak. Zij verstrekken hiervoor subsidies. Let op, de subsidie wordt niet door elke gemeente verstrekt en de hoogte van de subsidie kan ook per plaats verschillen. Groene daken zorgen niet alleen voor meer groen in de stad, maar ze gaan ook de opwarming van de stad (global heating) door verharde oppervlakten, zoals daken, tegen. Ook zorgen groene daken bij hevige buien voor minder wateroverlast. De beplanting op het dak filtert fijne stoffen uit de lucht en bevordert daarmee de luchtkwaliteit..

Isolatie

Een groen dak kan worden aangelegd op alle dakbedekkingsoorten. Meestal worden er op de normale dakbedekking een aantal extra lagen aangebracht voor isolatie en om het regenwater vast te houden. De bovenste laag bestaat uit een grondmengsel met planten. Op warme dagen werkt een groen dak isolerend. De onderliggende ruimte blijft een aantal graden koeler. De groene laag zorgt ervoor dat de zon de onderliggende laag, de oorspronkelijke dakbedekking, niet kan aantasten.

De groene laag beschermt de oorspronkelijke laag, waardoor de levensduur van de oude laag verlengd kan worden tot wel 40 jaar. Daarmee bespaar je ook op de afval en de kosten van een nieuwe dakbedekking. De beplanting van een groen dak kan bestaan uit vetplantjes, sedum (vetkruid), kruiden, mos en gras. Je ziet ook wel steeds meer gebruik van bomen en struiken. Er zijn dus verschillende soorten groene daken (ook wel groendaken genoemd), bijvoorbeeld sedumdaken, grasdaken en kruidendaken.